Fiske-eventyr.dk og jeg har haft fornøjelsen af, at møde Bendt på turen til Chilliwack. Bendt er 72 år og var med Michael (svigersøn) og Mikkel og Lasse (børnebørn) på 14 dages fiskeeventyr. Bendt døjer lidt med tikke værket, så kræfterne er ikke til bjergklatring og de største strabadser, men det afholder ham ikke fra at fiske og fotografere det han kan holde til. Begge dele kan han til fingerspidserne.

fiskerejser efter Laks, ørred og stør Familien

En følgesvend for livet
Hans trofaste følgesvend er en 15 foods laksestang af den gammeldags slags – blød og føjelig. Den er fra den tid, hvor zpey kast og switch stænger ikke indgik i ordforrådet. Den kære følgesvend har fulgt Bendt på mangen en fisketur og hun er også med på denne tur til Chilliwack. På turen bliver hun døbt Berta – det passer ligesom til Bendt.

fiskerejser efter Laks, ørred og stør Berta collageBendt har krammet på Berta og hun føjer ham blidt og sikkert når der skal lægges line ud i floden. Linen er selvfølgelig også af den gammeldags slags, men velsmurt og klar til lange kast. Bendt passer og plejer Berta og kun det bedste er godt nok. Så fluelinen der skal passere gennem Berta øjne er selvfølgelig renset og velsmurt, så linen bare synger derudaf når Berta svinges – det er en fornøjelse! Stang, line og personlighed passer perfekt sammen og Bendt og Berta får selvfølgelig også den første fisk på turen.

Vi er på tur med vores guide Lang og han har sejlet os op til en lille stenet ø i Stave river. Her skal vi lige fange 4-5 friske Chum, som vi senere skal bruge til at fange stør med. Lang dirigere os hen på pladserne, hvor vi skal fiske og vi går i gang. Imedens hjælper Lang Bendt på plads og støtter ham så han ikke mister balancen på de store kantede sten. Bendt får stille og roligt gang i Berta og fluen ligges sikkert ud i floden og i en af de første kast får Bendt selvfølgelig en Chum på. Godt Støttet af Lang får Bendt og Berta fightet en 7-8 kilos fin Chum ind og fisken landes sikkert. Det er en hård fight og Bendt skal lige sunde sig lidt bagefter medens vi andre fisker videre. Alting er ved det gamle, som børnebørnene Lasse og Mikkel siger.

fiskerejser efter Laks, ørred og stør Bendt og Langfiskerejser efter Laks, ørred og stør bendt med chum 2Jeg erfarer senere, at sådan er det ofte med Bendt. Han er ikke den første der kommer i gang ved fiskevandet, men næsten altid den første der får fisk på.

Berta er et herligt bekendtskab
Jeg har fået lov til at fiske med Berta og efter et par minutters ”prøven til” faldt vi godt i hak. Hun har sit helt eget tempo – det behøves ikke gå så stærkt. Til gengæld er hun trofast og sikker når fluen ligges ud og vi venter på at laksen tager den. Det har jeg prøvet adskillige gange og hver gang har Berta stille og roligt udtrættet laksen med hendes bløde og spændte pres. Laksene pumpes stille og roligt for kræfter og de kan til sidst roligt landes og sættes ud igen.
Der er dog en enkelt undtagelse, hvor Berta kom til kort. En meget, meget stor kongelaks tog fluen og jeg og Berta stred med den i 20 minutter. Michael var klar med nettet og Berta var i fuld bue i samfulde 20 minutter og pumpede løs på hendes bløde facon, men det var ikke nok – desværre. Til sidst gav forfanget op og sprang. Vi så aldrig fisken, men den var meget stor. Berta kom sig hurtigere over oplevelsen end jeg og hun var straks klar til næste dans med en laks. Jeg var derimod ganske slukøret og der faldt vist også et par bandeord i en halv times tid.

fiskerejser efter Laks, ørred og stør Jesper med Berta

Fotografiet er Bendts anden passion
Når Bendt ikke har Berta i hånden har han et fotografiapparat. Da tikkeværket begyndte at drille og kræfterne blev mindre kastede Bendt sig over fotografiet og det er blevet Bendts anden passion. Bendt gør ikke noget halvt, så han har selvfølgelig det bedst Sony udstyr og ved en hulens masse om fotografi. Han har konstant et kamera klar og knipser til højre og venstre. Når vi går gennem skoven ned til floden, skal Bendt gå forrest ellers så kommer vi aldrig derned. Han falder nemlig over utallige motiver, der lige skal foreviges og det kan godt være irriterende, når man bare vil ned til fiskevandet og fange laks. Så han skal gå forrest, ellers bliver han bare væk i skoven.
Når det så er sagt, så er det ganske unikke fotos han tager – bare se billederne til denne artikel. Bendt foreviger øjeblikket, det split sekund vi gerne vil have på nethinden når vi lukker øjnene og husker dagen. Han laver selvfølgelig også foredrag og viser billederne frem.

This slideshow requires JavaScript.

Udover de mange dejlige fiskebilleder tager Bendt rigtig mange natur billeder og især et var hele turen værd som han sagde. Billedet af den hvidhoved ørn er et fantastisk billede!


Multikunstner og fritænker

fiskerejser efter Laks, ørred og stør fra bog 1Sådan vil jeg betegne Bendt. Der er altid en løsning og der er altid noget nyt at prøve af. På turen blev der opfundet og eksperimenteret med fluer, fluestik og rygeovn. Det skal ikke altid være så traditionelt, så hvorfor ikke bruge hagl til luftgevær til belastning til fluerne, der skal jo bare laves et hul med en nål og bruges et fluestop? Hvorfor ikke bare bruge en perle og lidt uld som flue? Hvorfor ikke bruge en tang som fluestik og så videre. Bendts egg imitationer fanger fisk og den der bruger dem, kan hele tiden justere på den uld der anvendes. Der kan sættes en ny farve på og størrelsen kan varieres efter behov.

Efter vi kom hjem fra turen har Bendt også forsket i ”det der med egg imitationer” og ganske rigtigt har han fundet en beskrivelse i Kurt Malmbak Kjeldsens havørredbibel ”Havørred havørred fra 1992. På side 204-206 beskriver han rogn som det hemmelige våben. Det var det der snurrede i Bendts hoved da han lavede de simple rognfluer vi med stort held anvendte i Chilliwack.

Tak til Bendt for et unikt møde og samvær i 14 dage og tak for lån af Berta

 

 

Youtube kanal for Fiske-eventyr
Facebook for fiske-eventyr
Tilmelding til nyhedsmails
ZPEY the joys of Fishing
ZPEY lodge i Skjern

Translate »